top of page

כיצד קורח קשור לעושר, מה מקור הביטוי "עשיר כקורח" ומהי המקבילה בלועזית ?

עודכן: 27 בפבר׳ 2023

הביטוי: עשיר כקורח

הסבר : עשיר מאד, בעל הון ורכוש רב

מקור :

מי היה קורח?

מתיאור שושלת המשפחה, על פי התרשים, ניתן לראות כי קורח ומשה היו בני דודים וסבם קהת היה נכדו של יעקב.


בתורה לא כתוב שקורח היה עשיר, אך כן כתוב שהיה לו רכוש... – בספר במדבר מסופר על תלונתו של קורח מול משה ואת התוצאה הנוראה בו פתחה האדמה את פיה...

מנין שהיה קורח אדם עשיר, ניתן להסיק זאת מהפסוק : וַתִּפְתַּח הָאָרֶץ אֶת־פִּיהָ וַתִּבְלַע אֹתָם וְאֶת־בָּתֵּיהֶם וְאֵת כָּל־הָאָדָם אֲשֶׁר לְקֹרַח וְאֵת כָּל־הָרֲכוּשׁ ( במדבר פרק ט"ז פסוק ל"ב ), ובהמשך "וַיֵּרְדוּ הֵם וְכָל-אֲשֶׁר לָהֶם, חַיִּים—שְׁאֹלָה" אך לא נאמר שהיה איש עשיר...

בתלמוד ירושלמי מבואר : "רב אמר קרח עשיר גדול היה תיסברין [=אוצרו] של פרעה נגלה לו בין מגדול ובין הים" (סנהדרין פרק י הלכה א').

לעומת זאת בתלמוד הבבלי מסופר :אמר ר' חמא בר' חנינא: שלש מטמוניות (אוצרות) הטמין יוסף במצרים, אחת מהן נתגלה לקרח, ואחת נתגלה לאנטונינוס בן אסוירוס קיסר רומי ואחת גנוזה לצדיקים לעתיד לבא.

בשמות רבה ל"א ג' נאמר - בּוֹא וּרְאֵה יֵשׁ עשֶׁר שֶׁהוּא עוֹשֶׂה רַע לִבְעָלָיו וְיֵשׁ עשֶׁר שֶׁעוֹשֶׂה טוֹב לִבְעָלָיו. עוֹשֶׂה רַע לִבְעָלָיו זֶה עָשְׁרוֹ שֶׁל קֹרַח שֶׁהוּא הָיָה עָשִׁיר מִכָּל יִשְׂרָאֵל

במסכת פסחים באותו מקום מתואר גודל עושרו של קורח שנדרשו 300 פרדות כדי לשאת את המפתחות של אוצרו, אמר ר' לוי: משאוי משא שלש מאות פרדות לבנות שהן חזקות ומובחרות היו רק מפתחות בית גנזיו של קרח, וכולהו אקלידי וקליפי דגלדא (וכולם מפתחות ומנעולים של עור ) ולא האוצרות עצמם.

גם אם קיימת פה הגזמה פראית, עדיין התיאור מיוחד במינו ומצביע על עושר רב.

בפרקי אבות נאמר : "אֵיזֶהוּ עָשִׁיר, הַשָּׂמֵחַ בְּחֶלְקוֹ" כלומר לא מי ששואף לעוד ועוד אלא מי שמח במה שיש לו כי אז הוא עשיר, באמצעים אך גם עשיר בנפשו.

בגמרא דנו במסכת שבת דף כה עמוד ב' מיהו אדם עשיר והדיון מעניין כי הוא מציג נקודות מבט שונות...



תָּנוּ רַבָּנַן: אֵיזֶהוּ עָשִׁיר? — כׇּל שֶׁיֵּשׁ לוֹ נַחַת רוּחַ בְּעׇשְׁרוֹ, אלה דִּבְרֵי רַבִּי מֵאִיר. יש לו גם שלוות נפש ולא רודף אחרי הממון כל הזמן...


רַבִּי טַרְפוֹן אוֹמֵר: עשיר הוא כׇּל שֶׁיֵּשׁ לוֹ מֵאָה כְּרָמִים וּמֵאָה שָׂדוֹת וּמֵאָה עֲבָדִים שֶׁעוֹבְדִין בָּהֶן. הכוונה שהעבדים גם משגיחים על העסק ואז הוא יכול לישון בשקט... (על ר' טרפון אגב מסופר שהיה איש עשיר )


רַבִּי עֲקִיבָא אוֹמֵר: כֹּל שֶׁיֵּשׁ לוֹ אִשָּׁה נָאָה בְּמַעֲשִׂים. עושר זה לא רק כסף...

רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר: כֹּל שֶׁיֵּשׁ לוֹ בֵּית הַכִּסֵּא סָמוּךְ לְשׁוּלְחָנוֹ – צריך לחזור מאות שנים אחורה בהם לאנשים לא היה בית כסא בתוך הבית והיה נחלת העשירים בלבד...

עשיר כמו רוטשילד היה ביטוי נפוץ בישראל, היום האיש העשיר בישראל הינו אייל עופר.


אנגלית : המקבילה היא: As rich as Croesus , להלן התיאור של מקורו של הביטוי

קרואוסוס נולד ב- 595 לפנה"ס והיה מלך לידיה ( מערב לטורקיה ) שלטענת הרודוטוס ( "אבי ההיסטוריה" ) מלך במשך 14 שנים: החל משנת 560 לפנה"ס ועד לתבוסתו בידי המלך הפרסי כורש הגדול בשנת 546 לפנה"ס.


כמו המדינות העשירות של ימינו, עושרה של לידיה היה תלוי ביתרון טכנולוגי. הלידים היו העמים "המערביים" הראשונים שהמציאו מטבעות ממלכתיים.


מטילי מתכות נדירות נסחרו כבר אלפי שנים לפני כן, אך תמיד היה קשה לקבוע את טהרתם. טכנאי ובעלי המלאכה של לידיה גילו כיצד להפריד בין זיהומי הכסף לבין סגסוגת הזהב הגולמית המופקת באופן טבעי מהאדמה. על ידי שמירה על חידוש זה הצליחו לידיאנים להטביע מטבעות לידיאניים חותמות אריות שהובטחו להיות זהב אמיתי.


קרואוסוס היה המלך הראשון שזכה להנפיק מטבעות הזהב והכסף הראשונים והיו מקורות מינרליים עשירים בתקופתו כולל זהב וכסף, עם עדויות על בית זיקוק זהב ליד נחל פקטולוס.

הרודוטוס מספר לנו שקרואוסוס היה כה עשיר, וכיבד כל אורח לקחת כמה זהב שיחפוץ ובתנאי שהוא יכול לשאת אותו עם עזיבתו.


אורח אחד שאל את המלך האם הוא יכול לקחת את הזהב שלו במועד מאוחר יותר, וקיבל תגובה חיובית.

האיש שב כעבור כמה שבועות עם מעיל שהיה מכוסה בכיסים מבפנים ומבחוץ. לא רק זה, אלא גם גופו והשיער שעל ראשו היו משומנים. הוא נכנס לאוצר של קרואוס, שם התפזר והתגלגל באבק זהב כך שהיה מוזהב מכף רגל ועד ראש, הוא מילא את כל כיסי מעילו במטבעות ובגושים. הוא אפילו מילא את פיו במטבעות. העומס שלו היה כל כך מסורבל שהוא בקושי הצליח לזוז.

המלך חשב כי המראה הזה מצחיק. סיפור זה ממחיש את גודל עושרו.


כיום האיש העשיר ביותר בעולם לשנת 2020 על פי העיתון פורבס הינו ג'ף בזוס הבעלים של אמזון.


הברקה של יעקב פרוינד : ואצל המשורר האמיתי "השיר כ...כורח"



פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


שמרו איתנו על קשר!
ספרו לנו מה המייל שלכם, ואנחנו נספר לכם
כל פעם שמתפרסם פוסט חדש בבלוג

ההרשמה התקבלה בהצלחה

bottom of page